A Chekhov-technika
„Nem az a kérdés, hogy mennyire vagyunk tehetségesek, hanem az, hogy milyen akadályaink vannak. Ha a tehetségünket akarjuk növelni, akkor sok csalódással fogunk találkozni. Nincs mit növelni! A kérdés az, hogy hogyan lehet megnyitni azt a titkos szobát, ahol a zsenialitásunk rejlik. ” – Michael Chekhov

Michael Chekhov:

Anton Csehov – a drámaíró – unokaöccse, Stanislavsky talán „legcsodálatosabb tanulója”. Oroszországban a korának egyik legtehetségesebb és leginnovatívabb színészének ismerték őt. Ötleteivel és karakterértelmezésével elkápráztatta a közönségét. Oroszországból Németországon, Franciaországon és Anglián keresztül végül Amerikába telepedett le. Tanítványai voltak többek között: Anthony Hopkins, Jack Nicholson, Gregory Peck, Anthony Quinn, Marilyn Monroe is.


Egyéni színészi megközelítést – technikát fejlesztett ki, amit „pszichofizikai megközelítés”-nek nevezett. Központi eszközei az átalakulás, az impulzusvezérlés, a képzelet, a belső és külső gesztus, az atmoszféra. A Chekhov technika egyértelmű és praktikus eszközöket kínál a képzelet, az érzések és a légkör kialakításához. Erősíti a színész képességét, hogy erős kapcsolatot tudjon teremteni nem csak a partnereivel, de a tárgyakkal/eszközökkel és a közönséggel is.

Ez a technika túllép a személyes tapasztalatok színészi alkalmazásán: arra készteti a színészeket, hogy kihasználják a képességüket karakterek megteremtésére és az ahhoz való kapcsolódásra. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Mihail_Alekszandrovics_Csehov)

A kurzusról

A kurzuson mozgásos és imaginációs gyakorlatokon keresztül lehetőséget teremtünk önmagunk és a többi résztvevő számára, hogy felszabadítsa kreatív energiáit. Ezzel az energiával kapcsolódunk a mellkasunk középpontjához (Imaginary Center), a környezethez és egymáshoz.

A kurzus elvégzése lehetőséget teremt a kreatív energia, a tudatos jelenlétet fejlesztésére. A képzelet és a mozgás tudatos alkalmazása a megélt és megjelenített gesztusokon keresztül mindenki számára egyértelmű – hétköznapi – eszközzé válik.